Email

info@kwekerindekijker.nl

Instagram

Kweker in de kijker

Berg Lisianthus

Een modern familiebedrijf vol passie

Berg Lisianthus

Al vanaf 1988 telen wij, Wim en Hans van den Berg de snijbloemen Lisianthus. Wij hebben ons bedrijf overgenomen van onze vader die het op zijn beurt weer van zijn vader heeft overgenomen. Een echt familiebedrijf dus, van oudsher gevestigd aan de Zwartendijk in Naaldwijk. (vanaf begin 1800)

Door de jaren heen is er veel veranderd, van handwerk tot de modernste technieken. Maar wat nooit veranderd is, dat is de passie!

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Uiteraard wordt afval gescheiden en het gietwater hergebruikt.

En passie, daar draait het bedrijf op. Er zijn nog maar weinig bedrijven waar de passie zo erg aanwezig is als bij Berg Lisianthus. Elke dag zetten wij, samen met zo’n 25 medewerkers, ons 100% in om de beste kwaliteit te leveren, want daar doen we het voor. Wij beleveren het topsegment van de markt!  Onze hobby is ons werk! Maar hiernaast zijn we ook echt familiemensen die graag leuke dingen doen met ons gezin of met vrienden. Hans is hiernaast ook geregeld op de racefiets te vinden.

Omvang van de kwekerij

Ons bedrijf meet een teeltoppervlakte van 45.000 m2. De teelt van Lisianthus is jaarrond, dat wil zeggen dat er 52 weken per jaar Lisianthus geplant en geoogst worden. Het is een continu proces. Dat gaat als volgt in zijn werk:

Ons bedrijf is verdeeld in 55 vakken. Als een vak volledig is geoogst, dan wordt de grond gespit en hierna gestoomd. Dan kunnen de jonge plantjes van ongeveer 7 cm groot geplant worden, zo’n 70.000 plantjes per vak. Doordat ze precies de juiste hoeveelheid water, voeding, warmte,  CO2, licht en liefde krijgen, groeit elk plantje in 9 weken uit tot een prachtige bloem van 75 cm lang. Elke week worden 5 of 6 vakken geoogst, en ook weer opnieuw aangeplant, hierdoor hebben we continu aanvoer van oogstbare bloemen. De Lisianthus komen van oorsprong uit Midden Amerika, wat verklaart waarom ze van hoge temperaturen houden. Bij ons is het dus altijd zomer in de kas!

Handmatig geoogst

De oogst gebeurt handmatig, want alleen de bloemen die voldoende rijp zijn worden uitgekozen voor de oogst. Hierna worden de bossen gevormd en via een transportsysteem naar de verpakkingsruimte getransporteerd. Hier worden de bossen op maat geknipt, voorzien van een hoes en verpakt in transportfust.  Nu zijn ze helemaal klaar voor de reis naar de bloemist!

Complex en compleet

Op ons bedrijf worden 18 verschillende kleuren en variëteiten geteeld, zowel enkel- als dubbelbloemigen. Zoveel soorten maakt het werk complex, maar ook compleet. Omdat dagelijks alle kleuren worden geoogst, is er elke dag een zeer gevarieerd aanbod. Totaal ruim 20 miljoen stelen per jaar, dat maakt ons één van de grotere Lisianthus-kwekers.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Uiteraard wordt afval gescheiden en het gietwater wordt hergebruikt. De regen wordt opgevangen in bassins, gemiddeld 800 mm per m2 per jaar, en samen met het hergebruikte drain- en condenswater zorgt dit ervoor dat er genoeg is voor de teelt, waarvoor 1400 mm per m2 per jaar nodig is.

Een Warmtekrachtkoppeling-installatie zorgt ervoor dat gas op een zeer efficiënte manier wordt omgezet naar elektra (voor de belichting), warmte en CO2. En doordat deze belangrijke groeimiddelen voor de bloem allemaal gebruikt worden is er erg weinig uitstoot.

Zo zorgen wij ervoor dat onze ecologische footprint minimaal is.

Vershoudtips

Omdat op ons bedrijf de Lisianthus al vele jaren geteeld wordt is er veel kennis en specialisme aanwezig. Hierdoor weten wij precies wat wel of wat niet goed is voor de bloemen.

Bij deze een aantal weetjes van de teler:

Bloemenvoedsel toevoegen

Bloemenvoedsel verlengt de houdbaarheid van de Lisianthus. Het zorgt ervoor dat de waterbalans langer op orde blijft en dat de kleur van de bloemen langer mooi blijft.

Regelmatig water toevoegen

Lisianthus drinken heel veel water. Gebruik dus liever een glazen vaas zodat je het waterpeil goed kan controleren. Ze kunnen best wel even zonder, maar worden dan slapper en meer breekbaar. Ze kunnen zich wel weer goed herstellen. Gebruik je steekschuim, zorg dan dat het goed nat blijft.

Uit de buurt van fruit houden

Zet de Lisianthus niet naast fruit, want de ethyleen uitstoot van het fruit doet de bloem sneller verouderen.

Uit direct zonlicht en tocht houden

Lisianthus zijn sterke bloemen, maar zet de vaas liever niet in de felle zon of op de tocht.

Zo kunt u nog langer van deze prachtige, veelzijdige bloem genieten!

Berg Lisianthus' Blog